zondag, 17 november
2024

Thema: De toekomst is fantastisch> Ruimdenkendheid

Host: Jeanneke Scholtens
Tijd: 13.00-15.30

ABBEKERK – Terwijl we elkaar steeds minder lijken te begrijpen, ongelijkheid en polarisatie toenemen, raken we meer en meer overtuigd van ons eigen gelijk in ons eigen kringetje. Maar wat als er geen gelijk is? Wat als een eensluidend antwoord niet bestaat? Wat als er niet 1 waarheid, 1 perspectief en 1 realiteit is? Wat als er niet één juist pad is op weg naar de uitgang? Tijdens deze Tafelgenoten praten we met elkaar over meerdere perspectieven en toekomsten: wenselijke, mogelijke, beangstigende en hoopgevende. Door samen ruim te denken gaan we op zoek naar een fantastische toekomst!

woensdag, 3 juli
2024

Thema: Hoop

Host: Tim Vreugdenhil
Tijd: inloop 18.30
Locatie: Citykerk, Overtoom 214, Amsterdam
Let op: Dit is een betaalde editie

Hopen is een woord om je mouwen bij op te stropen. De zomerperiode is daarvoor een uitgelezen seizoen. HOOP is een werkboek, dat in iedere zomerse rugtas of rolkoffer past.

Aan tafel ligt voor iedere deelnemer het boek klaar. Tim geeft een korte introductie en neem je mee in een inspirerende werk-/gespreksvorm.

We hebben een diner op 3 juli. Er is plek voor maximaal 20 tafelgenoten. Verwacht goed eten en drinken en aangenaam gezelschap.

De kosten voor dit event zijn 49,95 euro inclusief het boek. Citykerk donateurs betalen 24,95 euro.

Hieronder meld je je aan voor diner op 3 juli.

zondag, 30 juni
2024

Thema: De belofte

Host: Jeanneke & Carolien
Tijd: 13.00-15.30

ABBEKERK – Wat wens jij voor de toekomst die voor je ligt? voor jezelf, de jouwen en de wereld om je heen? Deze editie van tafelgenoten praten we met elkaar over de kracht van toekomstdenken, niet in 1 rechte lijn vooruit en maar 1 uitkomst, maar met alle mogelijke, waarschijnlijke, belachelijke en reele toekomsten die voor ons liggen. Om vervolgens samen te bespreken hoe we de meest wenselijke toekomst kunnen nastreven.

vrijdag, 28 juni
2024

Thema: Hoop

Host: RotterdamRijker

Tijd: inloop 18.30

ROTTERDAM – Begin je zomer met zingeving en ontmoeting! TafelgenotenXL is een avond gezellig met andere professionals eten aan lange tafels, terwijl je tussen de gangen door wordt geïnspireerd door zingevende verhalen en muziek. Te gast zijn Jeanneke Scholtens en Tim Vreugdenhil over hun gezamenlijke nieuwe boek: ‘Hoop. Geloven in de toekomst’. Dit verschijnt op 13 juni 2024. Samen stellen zij hierin drie vragen over de rol van zingeving, spiritualiteit en geloof in onze samenleving: Wat zien we om ons heen? Wat geloven we? Wat doen we vervolgens? Inspirerend voor iedereen die aanvoelt dat de samenleving nieuwe spirit nodig heeft. Deelnemers aan TafelgenotenXL ontvangen het boek ‘Hoop’.

Let op: deze editie is niet kosteloos.

zondag, 25 februari
2024

Thema: Volgerschap

Host: Wouter-Jan

ROTTERDAM – Op zondag 25 februari host RotterdamRijker weer hun eigen editie van Tafelgenoten in Rotterdam. Het thema is leiderschap en volgerschap. Host Wouter-Jan heet je van harte welkom. Woon je in de buurt van Rotterdam? Meld je dan of aan via onze site of kijk direct op https://www.rotterdamrijker.nl/

zondag, 14 januari
2024

Thema: De toekomst is fantastisch> Ruimdenkendheid

Host: Jeanneke Scholtens
Tijd: 13.00-15.30

ABBEKERK – Terwijl we elkaar steeds minder lijken te begrijpen, ongelijkheid en polarisatie toenemen, raken we meer en meer overtuigd van ons eigen gelijk in ons eigen kringetje. Maar wat als er geen gelijk is? Wat als een eensluidend antwoord niet bestaat? Wat als er niet 1 waarheid, 1 perspectief en 1 realiteit is? Wat als er niet één juist pad is op weg naar de uitgang? Tijdens deze Tafelgenoten praten we met elkaar over meerdere perspectieven en toekomsten: wenselijke, mogelijke, beangstigende en hoopgevende. Door samen ruim te denken gaan we op zoek naar een fantastische toekomst!

zondag, 31 december
2023

Lunch met het thema: Dankbaarheid

Host: Gert 

ROTTERDAM – Special edition van Tafelgenoten op deze bijzondere dag bij RotterdamRijker met als thema dankbaarheid. Op oudjaarsavond blikken we terug waar we dankbaar voor waren.

zondag, 8 oktober
2023

Lunch met het thema: Dromen en idealen

Host: Wouter Jan 
Tijd: 12.30u-15.00u

ROTTERDAM – Dromen, idealen en de offers die we daarvoor willen brengen. Heb jij duidelijk wat jouw idealen zijn? Ben je misschien gaandeweg je dromen kwijt geraakt?

zondag, 9 juli
2023

Lunch met het thema: Individu vs. Collectief

Host: RotterdamRijker / Wouter-Jan
Tijd: 12.30 – 15.00

Wat zijn de voor- en nadelen van individualisme en het collectief?

Hoe vul jij je rol in als, individu en als individu in het collectief? Praat mee over dit vraagstuk bij Tafelgnoten in Rotterdam met andere young urban professionals.

Eten verbindt én stimuleert je brein. Tafelgenoten nodigt je uit voor een lunch met andere professionals, om samen te filosoferen. En een mooie manier om nieuwe mensen te leren kennen.

Sunday, July 9th
2023

Food for Thought: Individualisation vs. Collective

Host: RotterdamRijker / t.b.d.
Time: 12.30 – 15.00

The international version of Rotterdamrijker’s ‘Tafelgenoten’ brings people together. Without political principles by the way, but with discussion attention to fellow professionals. Food for thought brings ritual in the form of a fixed recipe and hopefully some meaning. At least in the form of good food.

donderdag, 8 juni
2023

Diner met het thema: Religie

Host: Carolien
Tijd: 18.00-21.00
Locatie: Cultuurhuis Abbekerk

Is religie een wensvervullende gedachte die tegemoetkomt aan het verlangen naar bescherming voor het onverklaarbare?

Religieus zijn hoeft niet per se samen te gaan met een goddelijke openbaring. Je kunt geraakt worden door iets wat groter is dan jezelf, dat je niet in woorden kunt vatten. Wanneer je wordt geraakt door iets in de natuur, kun je dat ook een godservaring noemen. Mensen blijven behoefte hebben aan rituelen, zoeken naar betekenis en verbinding, en vinden daar andere sacrale vormen voor. Het heilige kan bijvoorbeeld worden gevonden in je inzetten voor mensenrechten. Wil je hier over mee praten? Kom naar Abbekerk.

zondag, 23 april
2023

Lunch met het thema: Stilte

Tijd: 12.30 – 15.00
Locatie: Rotterdam

Wat is stilte in een wereld vol lawaai? Waar vind je het? Hoe belangrijk is het? Stilte in deze tijd wordt wisselend ervaren, is het stilzwijgend geluk of roept het angst op? Stilte is schaars, overal zijn prikkels. Niet voor niets duikt het ‘dopamine vasten’ op, heilzaam vasten om de hersenen rust te geven. Een periode zonder telefoon, zonder chocola. Een periode zonder dopamine boosters zou het ervaren van simpel geluk stimuleren. Is stilte misschien meer dan de afwezigheid van geluid? Tijdens deze Tafelgenoten inspireren we elkaar op het gebied van stilte in de hectiek van het leven.

zondag, 26 maart
2023

Lunch met het thema: Rituelen

ANDIJK – Eeuwenlang is de kerk grootleverancier in rituelen. Leven, sterven en alles ertussenin kreeg betekenis in ceremonies. Spelen dit soort rituelen nog een rol in jouw leven? En heb je ook persoonlijke rituelen?

zondag, 12 maart
2023

Lunch met het thema: Durf te kiezen

Locatie: Rotterdam
Tijd: 12:30 – 15:00 uur

Hoe vaak laten wij ons leiden door wat er op ons pad komt zonder (bewust) te kiezen? Volgens dr. Edith Eva Eger is kiezen verantwoordelijkheid nemen voor dat wat je doet, gedaan hebt, of wat je is overkomen. Kiezen voor hoe je leeft is vrij zijn. Hoe neem jij verantwoordelijkheid? Hoe kies jij? Kies jij? Leef jij in vrijheid? Wij zoeken eerlijke antwoorden tijdens een mooi en verdiepend gesprek tijdens een goede maaltijd. 

Sunday, January 29th
2023

Themed lunch: Meaning of Life

ROTTERDAM – What is the meaning of life? Does life have any meaning at all? Do you have to make life meaningful yourself or do you just have to discover the meaning of your own life? These are questions that have preoccupied humanity since the beginning of time. And in our time – when the traditional answers sound less and less loud – people are busy with these questions again. According to well-known psychiatrists Dirk de Wachter and Esther van Fenema, it is very important for your mental health to pay attention to the search for meaning in your life. What better way to shape that quest than by means of a nice, honest and in-depth conversation over a good meal?

zondag, 29 januari
2023

Lunch met het thema: Zin van het leven

ROTTERDAM – Wat is de zin van het leven? Heeft het leven überhaupt zin? Moet je zelf het leven zinvol maken of moet je alleen de zin van jouw leven ontdekken? Dit zijn vragen die de mensheid al sinds het begin bezig houden. En in onze tijd – waarin de traditionele antwoorden steeds minder luid klinken – zijn veel mensen weer volop met die vragen bezig. Volgens bekende psychiaters als Dirk de Wachter en Esther van Fenema is het voor je mentale gezondheid van groot belang om in je leven aandacht te besteden aan de zoektocht naar betekenis. Hoe kun je aan die zoektocht beter vorm geven dan door middel van een mooi, eerlijk en verdiepend gesprek bij een goede maaltijd?

zondag, 29 januari
2023

Lunch met het thema: Enthousiasme

WOGNUM – Wanneer voelde jij je voor het laatst uitgelaten? Wanneer was je super gemotiveerd, energiek en met grote geestdrift aan de slag? Enthousiasme is een heerlijke stuwende kracht achter je bestaan. Maar zoals zoveel krachten kent ook deze een valkuil. Misschien word je wel eens als overweldigend beschreven of net even te uitbundig, of misschien heb je zelfs wel eens last van je eigen enthousiasme en zou je vaker op de rem willen trappen. Vol enthousiasme gaan we hierover in gesprek op 29 januari.

zondag, 15 januari
2023

Lunch met het thema: Leven na de dood?

ANDIJK – Is er leven na de dood? Het is een vraag die de mensheid al eeuwenlang fascineert. Een duidelijk antwoord dat ons kan geruststellen, lijkt er niet te zijn. Niemand kan immers met absolute zekerheid zeggen wat er gebeurt nadat wij zijn gestorven. Is het de ziel of ons bewustzijn dat verder gaat in een andere dimensie of terug keert naar de bron? Ik ben benieuwd: Is er leven na de dood?

zondag, 13 november
2022

Lunch met het thema: Balans

ROTTERDAM – De sleutel tot het leven leven in plaats van geleefd worden door het leven, is balans. Balans in work/life, in zorgen over je zelf vs. zorgen voor anderen, in ‘aan’-staan en momenten van stilte. In deze tafelgenoten praten we over: Hoe leef je gebalanceerd? Wat betekent balans voor jou? Ben jij in balans?

Sunday, November 13th 2022

Lunch theme: Balance

ROTTERDAM – The key to living life rather than being lived by life is balance. Balance in work/life, in self-care vs. caring for others, in requiering yourself to be present at all times and moments of silence. In this themed lunch of Tafelgenoten we define our individual visions while answering questions such as: How do you live a balanced life? What does balance mean to you? Are you in balance?

zondag, 13 november
2022

Lunch met het thema: Roes

LOCATIE VOLGT – Jeanneke schreef het boek Roes over haar verlangen naar verdoving en ontspanning. Wat startte als onderzoek naar de vraag: ‘waar haal ik mijn genot vandaan als ik de wijn laat staan, resulteerde in een uitgebreid onderzoek naar de werking van het brein, de oorsprong van verlangens en de noodzaak van hedonisme.’ Misschien hunker jij niet naar wijn, maar naar eten, seks, online gamen, drugs of  sigaretten. Iedereen heeft behoefte aan roes naast de rede. Waarom is die roes zo aantrekkelijk? Hoe werkt genot en waarom zijn we er allemaal naar op zoek? Kan de rede wel zonder de roes? Zijn er alternatieve roezen, die wat gezonder zijn? Waar is roes goed voor? En: hoe ga jij om met je roes-behoefte?

zondag, 11 september
2022

Lunch met het thema: Verhouding

ROTTERDAM – Ons leven zit vol met verhoudingen, verhoudingen met mensen, met je werk, met je omgeving, met de wereld, met geloof, met objecten zelfs. In deze Tafelgenoten praten we over: Hoe verhoud je je tot? Heb je een verhouding? Is er een vervelende verhouding? en meer..

Tijd 12.30 – 14.30 uur
Host RotterdamRijker

zondag, 11 september
2022

Lunch met het thema: Wat geloof jij?

WOGNUM – Onze Westerse cultuur is redelijk ontdaan van mystiek en extase. Rationele verklaringen voor mystieke ervaringen zorgden ervoor dat god door de achterdeur verdween, maar tegelijkertijd is yoga en meditatie hotter than ever. We zoeken naar betekenisgeving en spiritualiteit, maar graag wel zodat het ons past. One size fits all voegt ons niet, maar all sizes to fit me; daar staan we wel voor open. Voor ieder is er een eigen geloof, dogmatisch, vrij, of ongeloof. Dus aan jou de vraag: waar geloof jij in?

zondag, 31 juli
2022

Lunch met het thema: Verhouding

BUSSUM – Ons leven zit vol met verhoudingen, verhoudingen met mensen, met je werk, met je omgeving, met de wereld, met geloof, met objecten zelfs. In deze Tafelgenoten praten we over: Hoe verhoud je je tot? Heb je een verhouding? Is er een vervelende verhouding? en meer..

Tijd 12.00 – 14.00/14.30 uur
Aantal deelnemers Maximaal 5
Host Hanneke

zondag,
15 mei 2022

Lunch met het thema: Nieuwsgierigheid

WOGNUM – Nieuwsgierigheid stond heel lang bekend als een negatieve eigenschap. Maar in een tijd waarin alles gedeeld wordt, terwijl nepnieuws de waarheid achterhaalt, is nieuwsgierigheid misschien wel aan herwaardering toe. Hoe nieuwsgierig ben jij? En wat levert het je op?

zondag, 6 februari 2022

Lunch met het thema: Nieuwsgierigheid

WOGNUM – Nieuwsgierigheid stond heel lang bekend als een negatieve eigenschap. Maar in een tijd waarin alles gedeeld wordt, terwijl nepnieuws de waarheid achterhaalt, is nieuwsgierigheid misschien wel aan herwaardering toe. Hoe nieuwsgierig ben jij? En wat levert het je op?

zondag, 26 september 2021

Lunch met het thema: Sterfelijkheid

WOGNUM – We spreken elkaar over het einde en het begin van iets nieuws. Sta je wel eens stil bij je eigen sterfelijkheid? Ben je bang voor de dood, vind je dat we aan het stuur mogen staan en hoe vind je dat we in Nederland omgaan met sterfelijkheid? Een rijk gespreksonderwerp.

zondag, 29 augustus 2021

Lunch met het thema: Genot

WOGNUM – We mogen niks meer en we willen van alles. Welke rol speelt genot nog in ons leven als alles wat lekker is ongezond is verklaard? Waarin vind jij genot? En hoe goed ben je bestand tegen verleiding?

zondag, 13 juni 2021,
13 - 16 uur

Picknick met het thema: Taboes

GEESTMERAMBRACHT, ALKMAAR, TER HOOGTE VAN PAVILJOEN EL CHIRINGUITO – Psychische problemen, ongelukkig zijn, je matige of juist stomende seksleven, je (eerste) tekens van ouderdom, je maandinkomen, opvoedskills, je drank-, eet-, neusspray- of drugsverslaving, je zeldzame huidaandoening… Over taboes in gesprek gaan helpt je dichter bij elkaar en jezelf te komen. Wat is voor jou dat dat ene onderwerp, waar je nooit over praat, maar wat je wel bespreekbaar zou willen hebben?

Food: Picknick, bring your own

zondag, 13 juni 2021

Lunch met het thema: Goede voornemens

WOGNUM – Het is halverwege het jaar 2021; wat is er overgebleven van de goede voornemens die je in januari geformuleerd hebt? Zouden we misschien iets minder streng voor onszelf moeten zijn? Ben jij altijd bezig de beste versie van jezelf te zijn? Of vind je het maar zelfhulphysterie? We praten met elkaar over onze goede voornemens of misschien wel je slechte voornemens.

zondag,
30 mei
2021

Lunch met het thema: Verslaving

WOGNUM – Wat is jouw verslaving? Kun je je telefoon moeilijk weg leggen, hou je net iets te veel van eten, gok je je maandsalaris er door heen of trekt dat glas wijn wel erg aan je hoofd? Iedereen heeft wel iets waar hij zich te graag in wentelt.

zondag,
11 april
2021

Lunch met het thema: Nieuwsgierigheid

WOGNUM – Er is veel vraag naar dit onderwerp: dus we doen hem in 2021 nog een keer! Nieuwsgierigheid stond heel lang bekend als een negatieve eigenschap. Maar in een tijd waarin alles gedeeld wordt, terwijl nepnieuws de waarheid achterhaalt, is nieuwsgierigheid misschien wel aan herwaardering toe. Hoe nieuwsgierig ben jij? En wat levert het je op?

zondag, 21 maart 2021

Lunch met het thema: Sterfelijkheid

WOGNUM – Op de eerste dag van de Lente spreken we over het einde en het begin van iets nieuws. Sta je wel eens stil bij je eigen sterfelijkheid? Ben je bang voor de dood, vind je dat we aan het stuur mogen staan en hoe vind je dat we in Nederland omgaan met sterfelijkheid? Een rijk gespreksonderwerp.

zondag, 29 november

Lunch met het thema: Nieuwsgierigheid

WOGNUM – Nieuwsgierigheid stond heel lang bekend als een negatieve eigenschap. Maar in een tijd waarin alles gedeeld wordt, terwijl nepnieuws de waarheid achterhaalt, is nieuwsgierigheid misschien wel aan herwaardering toe. Hoe nieuwsgierig ben jij? En wat levert het je op?

donderdag, 6 augustus

Lunch met het thema: Rituelen

WOGNUM – Eeuwenlang is de kerk grootleverancier in rituelen. Leven, sterven en alles ertussenin kreeg betekenis in ceremonies. Spelen dit soort rituelen nog een rol in jouw leven? En heb je ook persoonlijke rituelen?